Özel günler ve kişiler için Doodle hazırlayan Google, bugün Doodle'lara ilk trafik lambasının icadını ekledi. Trafiğin kontrollü bir biçimde yönlendirilmesi amacıyla gerekli noktalara kurulan trafik lambası, ilk 1868'de Londra'da kullanılırken, Türkiye'de ilk kez 1929'da İstanbul'da konulmuştur.
O dönemlerden bu zamana kadar Türkiye yolları da hızla gelişti ve artık gerekli olan hemen her cadde ve kavşakta, trafik lambaları yer alıyor.
TRAFİK LAMBALARININ RENKLERİ NEDEN, SARI,KIRMIZI VE YEŞİL?
Çünkü, kırmızı ve yeşil renkleri, renk körü insanların ayırt edebilecekleri renkler olması nedeniyle tercih edilmiştir. Tek başına yanan sarı ışık ışığın yeşilden kırmızıya değişmek üzere olduğunu bildirirken, kırmızıyla birlikte yanan sarı ışık yeşil ışığın yanmak üzere olduğunu bildirir. Yeşil-kırmızı renk körü insanlara kolaylık olması için genellikle kırmızı ışıklar biraz turuncu ve yeşil ışıklar da bir miktar mavi tonu içerir. "Yeşil" ışıklar çoğunlukla sarı ışığın üzerine mavi lens koyularak elde edilir.
İLK TRAFİK LAMBASI
Bu denemeden yaklaşık 55 yıl sonra ilk elektrikli trafik lambasını, Garrett Morgan adında bir ABD’li geliştirdi. 1914’de ilk denemelerine başlayan Morgan 1923’de de patentini aldı. 1830'lu yıllarda Demiryolları ilk faaliyeti geçtiği zaman uyarı ışığının rengi yeşil, geç ışığı ise beyazdı. Beyaz ışık bir süre sonra problem yaratmaya başladı. Beyaz renkli "geç" sinyali diğer sokak lambaları ile karıştırılıyordu. Ama daha kötüsü "dur" işaretlerine konulan kırmızı mercekler yerlerinden düşünce ışık beyazlaşıyor, "geç" sinyali olarak algılanıyor ve kazalara yol açabiliyordu. Sonunda demir yolunda seyahat edenler kırmızıyı "dur", yeşili "geç", sarı rengi de "uyarı" sinyali olarak kullanmaya başladılar.
TÜRKİYE'DE TRAFİK LAMBASI İLK NE ZAMAN KULLANIMA GEÇTİ?
Türkiye'de ise ilk trafik ışığı 1929'da İstanbul'a konmuştur. Ülkemizde 2918 sayılı trafik yasası 47-1-b maddesi gereği kırmızı ışıkta araçların geçmeleri yasaktır. Trafik ışıkları olmayan yerlerde ilk geçiş hakkı yayalarındır. Trafik yasası 74'üncü madde gereği bu kurala uymayanlar ülkemizde cezalandırılır.
habertürk